Rami Kütüphanesi
Rami Kütüphanesi
Eser Adı
İstanbul Rami Kütüphanesi

Kütüphane Kuralları

Kütüphane alanları, hizmetleri ve kaynaklarının kullanımına yönelik kurallara aşağıdan ulaşılabilmektedir.

Giriş ve Çıkış Kuralları

  1. Kullanıcılar, kütüphaneye giriş ve çıkış kurallarına uymalıdır. Mevcut giriş-çıkış sırasını bozmamalı, güvenliği sağlayan turnike ve benzeri sistemleri zorlamamalıdır. Her kullanıcı, kendi T.C. kimlik kartını (çipli kimlik kartı) kullanarak bireysel olarak giriş ve çıkış yapmalıdır.

Davranış Kuralları

  1. Kütüphane, tüm kullanıcılar için sakin ve saygılı bir çalışma ortamı sunmayı amaçlamaktadır. Bu nedenle, kütüphane içerisinde uygunsuz veya dikkat dağıtıcı davranışlardan kaçınılmalıdır. Herkesin rahatsız edilmeden çalışabilmesi için kişisel ve mahrem davranışlar kütüphanede gerçekleştirilmemelidir. Bu tür davranışlarla ilgili uyarıları dikkate alarak, kütüphane kurallarına saygı gösterilmesi gerekmektedir. Uygunsuz davranışlarda ısrar eden kullanıcılar, kütüphane hizmetlerinden geçici veya kalıcı olarak yararlanma haklarını kaybedebilirler.
  2. Kullanıcılar, kütüphanenin her bölümünde çalışmalarını sessiz bir şekilde sürdürmeli, diğer kullanıcıları rahatsız etmemeli ve kütüphane kullanım kurallarına uymalıdırlar.
  3. Kullanıcılar, bilgi hizmeti sunan görevli personele ve diğer kullanıcılara saygı göstermek ve onların haklarını göz önünde bulundurmak zorundadırlar. Kullanıcılar, kütüphanecilik hizmetlerinden yararlanırken, personelin uyarılarını dikkate almalı ve görevini engellememelidirler.
  4. Kullanıcılar, kütüphanenin genel kuralları ile hizmet talebinde bulunduğu bölümün özel kurallarına uymak zorundadırlar.
  5. Kütüphane, hizmetlerin kesintisiz ve en yüksek kalitede sunulması için gereken durumlarda (bakım çalışmaları, teknik iyileştirmeler, vb.) değişiklik yapma hakkını saklı tutar. Kullanıcılar, bu değişikliklere uyum sağlamalıdır.
  6. Kullanıcılar, salonlardan ayrılırken masalarda çöp bırakmamalı ve kütüphane kullanım alanlarını temiz tutmalıdırlar.
  7. Kütüphane içerisindeki ihtisas ve araştırma salonlarına girerken telefonunuzu sessize alınız ve salon içerisinde telefon görüşmesi yapmayınız.
  8. Kütüphane içerisinde su haricinde yiyecek ve içecek tüketimi yasaktır.
  9. Kitaplara, dergilere ve kütüphanedeki araç ve gereçlere yazmak, işaretlemek veya zarar vermek yasaktır.
  10. İlköğretim çalışma salonlarından daha fazla çocuğumuzun yararlanabilmesi için velilerin salon dışarısında beklemeleri gerekmektedir.
  11. Çocuk yaştaki okuyucuların internet erişimi ve okudukları kitapların içeriği, velilerin sorumluluğu altındadır.
  12. Kullanıcıların kişisel eşyalarının kütüphanede kaybolması ya da çalınması durumunda Rami Kütüphanesi sorumluluk kabul etmez.
  13. Kullanıcıların personel masası, eşyaları, klima, aydınlatma ve diğer tüm araç gereçleri kullanması yasaktır.
  14. Kütüphane kullanıcıları, kurumun kurallarına uygun olmayan isteklerde bulunmamalıdırlar.
  15. Kütüphane kullanıcıları, yanlış kullanım veya kasıtlı olarak merkezin bilgi kaynaklarına ve bilgisayar, masa, sandalye, vb. donanımına zarar vermesi durumunda oluşacak zararı tazmin etmekle yükümlüdürler.
  16. Kütüphane kapanış saatinden 15 dk. önce salonlar boşaltılır
  17. Kullanıcı kütüphaneye üyelik yaptırdığında tüm bu kuralları kabul etmiş sayılır

Ödünç Alma Kuralları

  1. Kitap ve ödünç alınabilen diğer materyaller kullanıcı tarafından ödünç alınmadan bina dışarısına çıkarılamaz. Kitap ödünç-iade işlemleri için salon ve bankolardaki görevli personelden destek alabilir veya koridorlarda bulunan self-check (ödünç-iade) cihazlarını kullanabilirsiniz.
  2. Kitap ve ödünç alınabilen diğer materyallerin izinsiz olarak kütüphane dışına çıkarılması ya da çıkarılmaya teşebbüs edilmesi durumunda, gerekli yasal işlemler uygulanacaktır.
  3. Ödünç alınan materyallerin yasal olarak izinsiz kopyalanması veya dağıtılması yasaktır ve bu tür faaliyetler 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince yasal sorumluluk doğurabilir.
  4. Ödünç-iade işlemlerinin hızlı yürütülmesi için lütfen TC kimlik kartınızı hazır bulundurunuz.
  5. Basma Yazı ve Eserleri Derleme Kanunu uyarınca derlenen devlet nüshaları (Beyazıt Devlet Kütüphanesi Rami Yerleşkesi koleksiyonu), danışma kaynakları ile yazma ve nadir basma eserler ödünç verilmemektedir.
  6. İhtisas kütüphanelerinde, okumak veya ödünç almak istediğiniz kitap ve materyalleri raflardaki yerlerinden kendinizin alabildiği açık raf sistemi kullanılmaktadır. Yerinde bulamadığınız kitap ve materyaller için personele başvurunuz.
  7. İncelediğiniz kitapları rafa değil personel masasına koyunuz.
  8. Çocuk kitapları yalnızca çocukların adına ödünç verilmektedir.

Kişisel Bilgiler ve Güvenlik Kuralları

  1. Kütüphane kullanıcıları hizmetlerin yürütülmesi için istenildiğinde ad, soyad, iletişim bilgileri, çalıştığı kurum, okuduğu okul gibi kişisel bilgilerini eksiksiz ve doğru olarak kütüphaneye vermelidirler. Üyelik sırasında verilen bilgilerin doğru ve güncel olması gerekmektedir.
  2. Kullanıcılar, herhangi bir materyalin tamamını fotokopi veya benzeri yöntemlerle çoğaltmamalıdır. Bu tür davranışlar, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında hukuki ve cezai müeyyidelere tabi tutulabilir.
  3. Kütüphanemizin tüm alanları 7/24 CCTV kamera sistemi ile izlenmektedir. Kullanıcıların, kütüphanede bulundukları süre boyunca bu durumu göz önünde bulundurmaları gerekmektedir.

Basılı Kaynakların Kullanımında Telif Hakkı Kuralları

  1. Rami Kütüphanesi, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu çerçevesinde düzenlenen telif hakları bildirisi doğrultusunda kaynaklara erişim sağlamaktadır.
  2. Kütüphane tarafından okuyuculara sunulan hiçbir elektronik veya basılı kaynak ya da eser, üzerinde hak sahibi olan tarafın izni olmaksızın ödünç alan okuyucu tarafından üçüncü şahıslarla çıkar amaçlı kullanılmamalıdır.
  3. Kaynaklar aynı formatta veya başka bir formatta kopyalanıp çoğaltılamaz.
  4. Eğitim ve öğretim amacı ile adil ve dürüst kullanım (telif hakkı sahibinin çıkarlarına zarar vermeden eseri kullanma) doğrultusunda; bir kitabın en fazla %10'u, bir derginin ise aynı sayısından sadece bir makalenin fotokopisinin alınması kurum politikası çerçevesinde uygun görülmektedir.
  5. Oluşabilecek ihlallerden ve yasa dışı çoğaltma işlemlerinden okuyucu şahsen sorumludur.

Elektronik Kaynakların Kullanımında Telif Hakkı Kuralları

  1. Rami Kütüphanesi, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu çerçevesinde düzenlenen telif hakları bildirisi doğrultusunda kaynaklara erişim sağlamaktadır.
  2. Kütüphanemiz tarafından abone olunan ya da deneme erişimine açık olan elektronik dergiler, kitaplar, veritabanları, diğer dijital ürünler ile kamu ve tüzel kuruluşların kendine has kaynakları ulusal ve uluslararası lisans anlaşmaları ile koruma altındadır.
  3. Elektronik kaynakların kullanım hakları, yayıncı ve elektronik ürüne göre farklılık göstermektedir. Kütüphanenin sağlamış olduğu elektronik kaynakların, verilerin, elektronik posta ya da basılı kopyalarının üçüncü kişilerle paylaşılması yasaktır.
  4. Telif hakları gereğince bir derginin bir sayısından bir makalenin tamamı alınabilir.
  5. Elektronik kaynaklardan sağlanan materyaller, herkes tarafından erişilebilen web sayfalarına ya da diğer çevrim içi ortamlara gönderilmemelidir.
  6. Yayınların tüm mülkiyet hakkı satıcı ya da üretici firmaya aittir. Üçüncü parti yazılımlar (Getright, Flashget, Internet Download Manager vb.) kullanarak sistematik indirme yapılmamalıdır.
  7. Uzaktan erişim ile ilgili "okuyucu adı ve şifre" bilgileri bir elektronik ağ üzerine yüklenmemeli, dağıtılmamalı ve başkalarıyla paylaşılmamalıdır.
  8. Kütüphanemiz, elektronik kaynaklara erişime yönelik telif haklarını kısıtlayan ve ihlale yol açan durumlarda müdahil olma ve yasalar tarafından kütüphaneye sağlanan tüm kanuni imkanlardan yararlanma hakkına sahiptir.
  9. DVD, VCD, CD vb. ses ve görüntü kaynaklarından kopyalama yapmak yasaktır.

Beyazıt Araştırma Salonu (Beyazıt Devlet Kütüphanesi Rami Yerleşkesi Koleksiyonu) Kuralları

  1. Bu salon yalnızca lisansüstü öğrenciler ve araştırmacılar için ayrılmıştır.
  2. Beyazıt Araştırma Salonu, kapalı raf sistemiyle çalışmaktadır. Kitaplar ve diğer materyaller doğrudan kullanıcılar tarafından alınamaz. Her kullanıcı, aynı anda en fazla 5 kitap talep edebilir. Kitap talepleri 10.00 ile 16.00 saatleri arasında yapılabilir. Talep edilen kitaplar, en geç 1 saat içinde kullanıcıya teslim edilir. Kitaplar, en geç 18.00'de geri iade edilmelidir. İhtiyacınız olan materyalleri salon görevlilerine danışarak talep edebilirsiniz
  3. Hafta sonu kitap kullanım hizmeti bulunmamaktadır. Ancak, hafta içi kullandığı kitabı hafta sonu da kullanmak isteyen ya da hafta içi talep ettiği kitabı personel tarafından ayırtılmış kullanıcılar, kitaplarını hafta sonu kullanabilir.
  4. Kitaplar yalnızca iç ödünç olarak verilir ve araştırma salonu dışına çıkarılamaz. Kullanıcı, kitapları kullanabilmek için resmi ve geçerli kimlik belgesini, kitap istek fişleriyle birlikte personele teslim etmelidir.
  5. Okuyucular Beyazıt Araştırma salonunda bulunan katalog tarama ekranlarından istedikleri kaynaklara ulaşıp kitap fişini yazdırdıktan sonra danışmada bulunan kütüphaneciye kitap istek fişini vererek kitabın kendisine teslim edilmesini beklemelidir.
  6. Kitabın belirli bir kısmının fotokopisi yalnızca salon kullanıcılarına sunulmaktadır. Not, çıktı vb. amaçlar için fotokopi hizmeti kullanılmamalıdır. Telif hakkı bitmiş bir kitabın tamamının, telif hakkı devam eden bir kitabın ise en fazla %20'sinin fotokopisi çekilebilir.
  7. Kullanıcılar, kitap kullanımı sırasında içecek tüketmemelidir. Salon içinde su haricinde yiyecek içecek tüketimi yasaktır.

Atatürk İhtisas Kütüphanesi (114, 115,) Kuralları

  1. Atatürk İhtisas Kütüphanesi, yalnızca yüksek lisans ve üzeri araştırmacıların kullanımına açıktır.
  2. Derleme eserler ile referans ve danışma kaynakları dışında kalan materyaller ödünç verilebilir.

Bireysel Çalışma Salonu 117 Kuralları

  1. Bireysel çalışma salonu, yalnızca doktora ve akademisyenlerin kullanımına açıktır.
  2. Bireysel çalışma salonu, sessiz bir çalışma ortamı sağlamak amacıyla tasarlanmıştır. Bu nedenle, salonda yüksek sesle konuşmak, telefonla görüşmek veya gürültüye neden olacak herhangi bir aktivitede bulunmak yasaktır.

Biyografi Kitaplığı Kuralları

  1. Biyografi Kitaplığı, yalnızca lisans ve üzeri araştırmacıların kullanımına açıktır.

İhtisas Kütüphaneleri Kuralları

  1. İhtisas kütüphanelerinde, okumak veya ödünç almak istediğiniz kitap ve materyalleri raflardaki yerlerinden kendinizin alabildiği açık raf sistemi kullanılmaktadır. Yerinde bulamadığınız kitap ve materyaller için personele başvurunuz.
  2. Referans ve danışma kaynakları dışında kalan materyaller ödünç verilebilir.
  3. İncelediğiniz kitapları rafa değil personel masasına koyunuz.

İlköğretim Çalışma Salonu (6-9 Yaş) Kuralları

  1. Çocuk salonundaki kitaplar, belirli bir tasnif sistemine göre değil, konularına ait renklere göre dizilmektedir.
  2. Çocuk kitapları yalnızca çocukların adına ödünç verilir.

İlköğretim Çalışma Salonu (10-14 Yaş) Kuralları

  1. Çocuk kitapları yalnızca çocukların adına ödünç verilir.
  2. Bu salona yalnızca 10-14 yaş arasındaki çocuklar kabul edilmektedir. Veliler, çocukların daha verimli bir şekilde etkinliklere katılabilmesi için salona alınmamaktadır.

Bebek ve Çocuk Kütüphanesi (0-6 Yaş) Kuralları

  1. Salona her çocuk için yalnızca bir ebeveyn alınmaktadır.

Ödünç Alma Prosedürleri

  1. Üyeler, http://koha.ekutuphane.gov.tr/ adresinden çevrimiçi kataloğu veya kütüphane içi katalogları kullanarak ödünç almak istedikleri materyalleri bulabilirler.
    1. İhtisas kütüphanelerinde, okumak veya ödünç almak istediğiniz kitap ve materyalleri raflardaki yerlerinden kendinizin alabildiği açık raf sistemi kullanılmaktadır. Yerinde bulamadığınız kitap ve materyaller için personele başvurunuz.
    2. Depo ve Beyazıt Devlet Kütüphanesi Rami Yerleşkesi koleksiyonlarında kapalı raf sistemi kullanılmaktadır. Kapalı raf sistemi 10:00-16.00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Başvurunuz halinde kitabın getirilme süresi 1 saattir. Beyazıt Araştırma Salonu Koleksiyonu, sadece hafta içi mesai saatlerinde hizmet vermektedir.
  2. Basma Yazı ve Eserleri Derleme Kanunu uyarınca derlenen devlet nüshaları, danışma kaynakları, yazma ve nadir basma eserler ve sıklıkla aranan materyaller ödünç verilmez.
  3. Materyallerin ödünç alınması işlemi için salon ve bankolarda görevli personelden destek alabilir veya koridorlarda bulunan ödünç-iade cihazlarını kullanabilirsiniz. Ödünç işlemi için üyenin T.C. kimlik numarasını gösterir belgeyi ibraz etmesi gerekmektedir.
    1. Başkasının adına ödünç işlemi yapılamaz.
    2. Çocuk kitapları yalnızca çocuklara verilir.
  4. Kullanıcılara üç kitap, üç kitap dışı materyal olmak üzere en fazla altı materyal ödünç verilir. Ödünç verme süresi kitaplar için on beş gün, kitap dışı materyaller için yedi gündür.
  5. Ödünç alınan kitaplar için süre uzatma işlemi kullanıcı tarafından, KOHA Kütüphane (http://koha.ekutuphane.gov.tr/) adresinden, Etkin Kütüphanem mobil uygulamasından, e-Devlet üzerinden Halk Kütüphanelerinden Ödünç Alınan/İade Edilen Materyalleri Sorgulama (https://www.turkiye.gov.tr/kultur-ve-turizm-kutuphane-odunc-gecmisi) hizmetinden veya kütüphaneye gelerek personel aracılığıyla son iade tarihine en erken 5 gün kala yapılabilir. Ödünç alınan materyaller bir defaya mahsus 15 günlük süre uzatımı yapılabilir. Teslim gününde ve teslim günü geçtiğinde süre uzatımı yapılamaz.
  6. Üzerinde süresi dolmuş materyal bulunan kullanıcılara, üzerlerindeki materyalleri iade etmedikçe, yeni materyal ödünç verilemez.
  7. Zamanında iade edilmeyen materyaller için, ilgiliye e-posta, SMS ve mektup ile hatırlatmada bulunularak, iade edilmesi istenebilir.
  8. Beyazıt Araştırma Salonu, kapalı raf sistemiyle çalışmaktadır. Kitaplar ve diğer materyaller doğrudan kullanıcılar tarafından alınamaz. Her kullanıcı, aynı anda en fazla beş kitap talep edebilir. Kitap talepleri 10.00 ile 16.00 saatleri arasında yapılabilir. Talep edilen kitaplar, en geç 1 saat içinde kullanıcıya teslim edilir. Kitaplar, en geç 18.00'de geri iade edilmelidir. İhtiyacınız olan materyalleri salon görevlilerine danışarak talep edebilirsiniz.

İade ve Yeniden Teslim

  1. Ödünç alınan eserlerin zarar verilmeden zamanında iadesi esastır.
  2. Ödünç alınan materyallerin iade süresi on beş gün olup, bu süre sonunda iade edilmeyen materyaller için gecikme cezası uygulanır.
    1. Ödünç aldığı materyali zamanında teslim etmeyen kullanıcıya, materyali teslim edinceye kadar yeni materyal ödünç verilmez.
    2. Ödünç aldığı materyali zamanında getirmeyen kullanıcıya birer hafta arayla sözlü olarak, e-postayla, telefonla iki ayrı uyarı yapılır. Üçüncü ve son uyarı resmi yazı ile yapılır.
  3. Materyaller, salon ve bankolarda görevli personele veya ödünç-iade cihazlarına iade edilmelidir.

Kayıp veya Hasarlı Materyaller

  1. Materyali kullanılamayacak derecede yıpratan, kaybeden ve iade etmeyen kullanıcıya aynı materyal veya yeni basımı aldırılır.
  2. Materyalin sağlanmaması durumunda materyalin rayiç bedeli kullanıcı tarafından, Maliye Bakanlığının ilgili birimine ödenir. Ödemeye ilişkin makbuz kütüphaneye teslim edilir.
  3. Materyali iade etmeyen veya bedelini ödemeyen kullanıcılar hakkında 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddelerine göre işlem yapılır.